Start Artsliste Fuglebilder Utenlandssida Hagaveien Statistikk
 
Under ser du en artsliste over fugleartene som er observert i Hagaveien, Høybråten/Stovner, satt opp i systematisk rekkefølge. Pr. i dag er det påvist 55 arter her. Hvis du trykker på artsnavnet vil du få opp et vindu med alle observasjonene som er lagt inn av arten på www.artsobservasjoner.no/fugler.


Webkameraet i hagens fuglekasse har vært i bruk i 3 år nå. Under kan du se hva som foregår i kassa:
Både i 2010, 2011 og 2012 har det vært vellykket hekking i kassa, der vi kunne følge med henholdsvis et blåmeispar (2010) og et kjøttmeispar (2011 og 2012) som fikk fram unger; se under.
I 2013 ble kjøttmeis nok en gang. Jeg satte inn kameraet ca. 10.april, og da var det allerede litt reirmateriale på bunnen. Fra da gikk det treigt, og 29.april var det fortsatt bare litt mose og annet tjafs på bunnen. Natt til 1.mai oppdaget jeg at den ene av kjøttmeisene overnattet i kassa, hvilket den kanskje også har gjort tidligere fordi jeg har vært bortreist og ikke fått sjekket jevnlig. I starten av juni oppdaget jeg at hekkingen "gikk skeis" i år, se under...


 Vis Hagaveien, Oslo i et større kart

Fuglekassa 2014:
Treet med kassa måtte felles fordi det var dødt. Dermed ingen kasse i år.

Fuglekassa 2012-13:
Se nedenfor.

Fuglekassa 2011:
Dagbok fra fuglekassa 2011

Fuglekassa 2010:
Dagbok fra blåmeishekkingen i 2010

Her er noen videosnutter fra fuglekassa i 2010:
Siste døgn i kassa? Dvs. 15-16.juni...
Mating av store unger 8.juni
Mating av små unger 28.mai
På nattekvisten 4.mai
Reirbygging 22.april
Begge fuglene inne i kassa 20.april
Reirbygging m.m. 20.april (uten lyd)

Sjekk webkameraet ved å klikke på bildet:

Videostreamen åpnes i et eget popup-vindu i den perioden hekkingen foregår, dvs. fra midten av april til midten av juni.

Hvis den av en eller annen grunn ikke skulle være i gang, vil vinduet vise en video som jeg tok opp i 2012. 
Videoen viser "livet i kassa" dagen før ungene fløy ut, og foruten de vanlige matingssekvensene så ser vi hvordan ungene reagerer i det en flaggspett setter seg i kasseåpningen (mot slutten, før en av foreldrene kommer med mat).

2013:
Kameraet ble koblet til 10.april, og da var det allerede litt reirmateriale i kassa.

  • 29.april: Fortsatt bare litt mose og annet tjafs på bunnen.

  • 1.mai: En av kjøttmeisene overnatter i kassa.

  • 8.mai: Minimum 5, kanskje 6 egg i kassa. Se bilde under.

  • 17.mai: 7 egg i kassa, se bilde under.

  • 22.mai: Det ble altså med 7 egg i år, for i dag var eggene klekt.

  • 24.mai: Full fart med mating osv. Ungene forholdsvis nakne foreløpig.

  • 31.mai: Vi vokser og blir større...

  • Starten av juni: Oppdaget en dag at det ikke var noen aktivitet med mating, og da jeg sjekket webkameraet så jeg at ungene lå døde i kassa. Hva som har skjedd er uvisst, men trolig har et eller annet skjedd med foreldrene. Trist! I tillegg ser det nå ut til at webkameraet har fått problemer med lyset, så bildet jeg prøvde å ta litt i ettertid ble så mørkt at jeg lar være å legge det ut.


8.mai

17.mai

24.mai

31.mai


2012:
Kameraet ble koblet til 14.april, og da var det allerede bygd litt i kassa. Trolig er det kjøttmeisa i år også, men vi får se...
  • 19.april: Det er kjøttmeis! Natt til i dag overnattet hunnen for første gang i kassa. Det betyr trolig at første egg er lagt? Om dagen er paret innom bare av og til, med reirmaterialer, men selv om de fortsatt bygger litt kan det godt skjule seg et egg under duna i reirgropa. Når hunnen flyr inn i kassa om kvelden (i kveld skjedde det klokka 19.15), starter den med å rote rundt litt der reirgropa ligger, se bildet under. Deretter legger den seg ned og borer hodet ned i reirgropa. Den flytter litt på seg av og til, men den ligger også helt rolig i lange perioder.
  • 2.mai: I dag fikk jeg sett eggene for første gang. Det betyr trolig at rugingen er i gang, for nå var det nok snakk om bare en kort tur ut uten at eggene var dekket til. Antall egg er 9 stk.
  • 10.mai: Ingen fugl i reiret på morgenen, så det er tydelig at rugefuglen tar en tur ut på morgenen. Eggene er flyttet litt på siden forrige bilde; det er nok noe fuglene gjør jevnlig. Senere på dagen lå en av voksenfuglene og ruget.
  • 21.mai: Ungene var klekt da jeg kom hjem fra langhelga i Trøndelag. Hvilken dag det skjedde er umulig å si, for live-sendinga slo seg vrang ganske tidlig i langhelgperioden. Dermed fikk jeg ikke fulgt med på nettet...
  • 3.juni: Ruging, klekking og mating har foregått nokså normalt, men de 9 eggene ble til bare 8 unger. Det kunne se ut som det niende egget var fjernet en stund før klekkingen, for like før klekkingen var det bare 8 synlige egg i kassa. Det siste egget kan imidlertid ha vært skjult under reirmaterialet.
    Nå er det like før ungene forlater reiret, så i dag tok jeg opp en liten video av "livet i kassa". Hadde litt flaks med opptakssekvensen, for plutselig la ungene seg flate og trykket seg mot bunnen av reiret. Da jeg så ut av vinduet satt det en flaggspett i kasseåpningen og tittet inn. Denne måtte jo fortone seg som et uhyre for dem, så det er ikke rart at de ble redde. Flaggspetten forlot stedet uten å ha forårsaket noe skade, og en av foreldrefuglene kom raskt inn i kassa igjen etter episoden.
  • 4.juni: Da jeg "kikket inn" i sjutida i morges var alle ungene ute av kassa. Dermed er vel årets hekkesesong over, men det kan jo skje at det blir enda et kull...?

19.april

2.mai

10.mai

10.mai

3.juni

I 2011 ble det kjøttmeis:

Det har vært både kjøttmeis og blåmeis i hagen, men i 2011 okkuperte kjøttmeisa kassen:



 


 


 


 

Den ene av kjøttmeisene var innom kassa ofte i starten av april, og da satt den gjerne der lenge om gangen. Til tider virket det som om den rett og slett satt og sov. 12.april la jeg for første gang merke til at det begynte å komme litt reirmaterialer på plass i hjørnene av kassa, så da kom reirbyggingen i gang...

Etter at kjøttmeisa var ferdig med hekkinga i år har det vært en viss aktivitet ved og i kassa av en svarthvit fluesnapper. Særlig en hann har oppholdt seg mye her, men jeg har faktisk også sett en hunn som har vært inne i kassa. I kassa har det vært litt "omstrukturering" av reirmaterialene, men det ser ikke ut som om det blir noe hekking der pr. 24.juni. Det finnes vel kasser i nærheten som som kanskje er mer attraktive?

Kjøttmeisa til venstre ble fotografert på foringa i hagen vinteren 2011. Det har holdt til flere kjøttmeiser her i vinter, men det er jo ikke utenkelig at det er denne som har okkupert fuglekassa i 2011? For øvrig er bildet av en hunnfugl. Hannen har bredere svart bryststripe, se bildet nederst på denne siden.


I 2010 fulgte jeg en blåmeishekking i hagens fuglekasse med webkamera. Et bilde som oppdaterte seg hvert 10.sekund ble lastet opp på disse sidene. En videostream-løsning ble også prøvd, men den viste seg å ikke fungere innenfor brannmurene til diverse nettverk.

Var det blåmeisa til venstre som hekket i fuglekassa i 2010? Bildet er tatt på foringsplassen i hagen 30.januar 2010, og  den var en av to blåmeiser som holdt til her hele denne vinteren. Av og til ble det sett flere også.

Det kan vel hende at den har hekket her tidligere, evt. er avkom av noen som har hekket her. Det har hekket blåmeis i en annen kasse på samme sted i flere år.


Jeg legger inn fugleobservasjonene mine på
www.artsobservasjoner.no/fugler. Her er de siste observasjonene fra hagen og de nærmeste omgivelsene på Høybråten/Stovner, nærmere bestemt Hagaveien:

 
Og her er artslista:

Fuglekjennere skjønner selvsagt at noen av artene på artslista ikke holder til i hagene eller på gangveiene i Hagaveien, men disse artene er tross alt observert i luftrommet rett over. Dette gjelder bydue, gråmåke, hønsehauk, kaie, kortnebbgås, sanglerke, sildemåke, fiskemåke og gråhegre.

Artsliste Hagaveien (med link til observasjoner av de forskjellige artene)

Årslista for Hagaveien

I 2010, 2011, 2012 og 2013 deltok jeg på hagefugltellingene.


Nyheter:

I 2013 har det blitt ytterligere 3 arter i Hagaveien. En polarsisik var innom foringa den 9.mars, og en gråhegre fløy over den 11.mars. Den første førte til besøk av lokale ornitologer, for det er ikke hver dag at det observeres polarsisik på Østlandet. Dette eksemplaret dukket opp i den store gråsisikflokken som holdt til på foringa i en lang periode på vårparten, men ble sett med sikkerhet kun én gang. Rødstjerten, det siste tilskuddet på artslista, holdt til i en hage lenger bort i veien. Det var faktisk 2 individer som varslet, så det har trolig vært hekking her!
 
Siden 2011 har det dukket opp enda 3 arter i Hagaveien; fiskemåke, nøtteskrike og svartmeis. Den siste hadde jeg sterk mistanke om at jeg så også tidligere i høst, men da stakk den av så raskt at jeg ikke rakk å få sett den ordentlig. I dag, 11/11 ca. klokka 08:30 (ikke klokka 11, altså) fikk jeg omsider stadfestet at 1 ind. hadde funnet veien til foringsplassen i hagen. Den var bare en rask tur innom, for den ble ikke sett senere på dagen.
 
Hvis man setter seg ned og kikker opp i lufta her øverst i Groruddalen, vil man med tid og stunder få en del nye arter. Det trekker stadig vekk en del fugl over, og sildemåke er en av artene som trekker over Hagaveien av og til for å pendle mellom Oslofjorden, Øyern og evt. søppelfyllinger. Et blikk opp førte til at sildemåken ble registrert for første gang 23.august 2011.
 
Sikkert enda mer sløvhet at svarthvit fluesnapper ikke ble registrert før 8.juni 2011. Nå har en hann slått seg til i hagen, og jeg ser ikke helt bort fra at den kan overta kjøttmeiskassa? 9.juni tror jeg hannen hadde besøk av en hunn også, men jeg rakk ikke å se den ordentlig før den forsvant inn i hasselkjerret.
 
Det er sløvhet som har gjort at tårnseiler ikke er blitt registrert i Hagaveien før 31.mai 2011. Har nok sett den i luftrommet over uten å tenke over at jeg burde få den registrert. Da jeg kikket opp i lufta på vei fra garasjen etter jobb i dag, så jeg 3 ind. samtidig. Senere på kvelden så jeg ytterligere 1 ind. Dette blir art nr. 47 på artslista!
 
Det har vært svært upassende at hagesanger ikke har vært en registrert art i Hagaveien. På morgenen 28.mai 2011 satt det imidlertid 1 eksemplar og sang for full hals i et buskas nederst i veien. Dette er art nr. 46 på artslista.
 
Dvergspetten som ikke har blitt sett siden 23.desember 2010, dukket plutselig opp igjen 25.mars 2011. Jeg regner i hvert fall med at det var den samme hannen? Så da har ikke spurvehauken forsynt seg med den likevel....
 
Hadde glemt å legge inn en observasjon av gjerdesmett fra 2.des. 2005. Så nå er artslista på 45 forskjellige arter. For øvrig har aktiviteten på foringa avtatt noe etter at den verste kuldeperioden har gitt seg. Men det faste klientellet er innom hver dag, se ovenfor.
 
Kjernebiter har jeg sett i hagen tidligere, men det var likevel morsomt da 2 ind. rastet høyt oppe i et tre på utsiden av gjerdet 21. desember 2010. 25.desember var 1 ind. innom foringa, så nå håper jeg de blir jevnlig å se her?
 
På ettermiddagen 4.desember 2010 dukket art nummer 44 opp i hagen. Fikk øye på en siluett som lignet veldig på en haukesiluett inne i tujaen. Hentet kikkerten, og da jeg skulle til å sjekke detaljene fløy den av gårde oppover langs rekkehusene. Det var uten tvil en hunnfugl av spurvehauk som hadde vært innom en tur, men jeg tror ikke den hadde noe bytte. Ikke denne gang, i hvert fall.
23.desember 2010 dukket det opp en spurvehauk i hagen nok en gang, men nå var det en hann! Den hadde sikkert også tenkt seg en middag fra hagen, men nok en gang hadde fuglene på foringa rukket å stikke seg bort. Spurvehauken satt denne gang ganske åpent inne i tujaen, men mens jeg snek meg bort i fotosekken for å hente telelinsa så stakk den av. Så noe bilde ble det ikke denne gangen heller.



 


Denne
dvergspetthannen er et av de siste tilskuddene på artslista. Jeg har en vårobservasjon av arten for noen år siden, men det var litt lengre bort i Hagaveien. 12.november 2010 var første gang den ble observert i hagen. Vårobservasjonen av dvergspett var for øvrig av en hann som satt og trommet på en stolpe. Det kan jo faktisk tyde på at arten hekker i nærheten?
Det var imidlertid ikke lenge at denne dvergspetthannen figurerte som det siste tilskuddet på artslista. Allerede 14.november dukket det opp en granmeis og ble art nummer 43. Altså to nye arter i løpet av en helg!

Jeg startet med å legge inn observasjonene fra hagen så seint som i januar 2009. Fuglekongen som er avbildet under fløy imidlertid rett i stuevinduet vårt 1.oktober 2005, så jeg har lagt inn den i ettertid. Det er den eneste arten jeg kan huske å ha sett her som ikke er blitt registrert de to siste årene. Den fløy for øvrig videre etter å ha tatt seg en pause på hagebordet vårt.


Under finner du flere bilder fra hagen. Klikk på bildene for å se de i større format.



Dompap

 


Blåmeis

 


Fuglekonge

 


Kjøttmeis

 


Flaggspett

 


Ringdue

 

Det er for øvrig ikke bare fugl som er interessant å studere i hagen. Klikk på bildene for å se de i større format.



 
Det hender at 1-2 piggsvin er innom. Dette paret sto for sterke scener ute på plena for noen år siden. Ingen sjenanse å spore der, nei. Måtte sensurere de sterkeste bildene, men først og fremst fordi de ble veldig dårlige. Dvs. de to piggsvinene så ut som en diger klump med pigger og uten hoder...


 
Etter innkjøp av jordnøtter 13.november 2010, bosatte det seg et ekorn ved foringsautomatene allerede dagen etter. Det er ofte ekorn innom, og det meste jeg har sett er vel 3 stykker samtidig. Da holder de som regel til i hasselkrattet på utsiden av gjerdet, men av og til stikker de innom for å sjekke foringstilbudet. Det har imidlertid blitt med korte besøk inntil jordnøttene kom på plass.


 
Denne arten, iberiasnegl, er vi imidlertid ikke så glad for å ha i hagen. Må faktisk innrømme at vi går aktivt inn for å utrydde den. Det dukker imidlertid stadig vekk opp noen eksemplarer, og et år kverket vi faktisk flere titalls individer i løpet av sommeren.

Oppdatert: 02.01.2015 16:02:37   Webmaster: oddrygh@online.no
 

 The JavaScript Source